Sjukt gott och nyttigt bröd!
Idag har jag bakat det godaste brödet någonsin =), de här måste ni bara pröva. Spec. du syrran borde pröva detta, du kommer att gilla de.
Leilas galet goda hurtbullar
De här goda och nyttiga bullarna är perfekt som frukostbröd resten av veckan.
Ingredienser
Deg 1:
5 dl kokhett vatten
3 msk brödkryddor
2 msk salt
2 dl Råg kross
2 dl krossade linfrön
2 dl fint rågmjöl
2 dl kokt hel dinkel
Deg 2:
5 dl mjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
3 dl hasselnötter
3 dl fiberberikade havregryn
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser
1 dl torkade katrinplommon
4 dl rågsikt
4 dl dinkelsikt
4 dl vetemjöl special
Solrosfrön att strö över bullarna
Gör så här:
Deg 1:
1. Blanda alla ingredienser i en bunke, täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur i minst 30 minuter.1. Värm mjölken till fingerljummet, max 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
3. Rör ner deg 1 i bunken.
4. Blanda ner sirap, hasselnötter, havregryn, russin, hackade aprikoser och hackade katrinplommon.
5. Tillsätt lite mjöl i taget. Degen ska vara väldigt, väldigt kladdig.
6. Klicka ut bullarna på en plåt med bakplåtspapper och strö över solrosfrön och lite vetemjöl.
7. Sätt ugnen på 200 grader.
8. Låt bullarna jäsa under en bakduk i cirka 1 1/2 timme.
9. Grädda bröden i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
Som vanligt så gör jag om recepten lite, jag bytte ut kokt hel dinkel mot havrekross. Jag kokade havrekross och Rågkross i 5dl vateen i Ca:10min sedan blanda jag ner resten av ingredienserna till deg 1. Jag blandade även i lite mer kokande vatten för jag tyckte det blev lite torrt ca: 1-2dl vatten, sedan lät jag det svälla i 30 min. I deg 2 bytte jag ut 3dl nötterna mot 1 dl solrosfrön och 1dl pumpafrön. Sen bakade jag ut degen i en långpanna och skippade att strö solrosfrön ovanpå och brödet fick vara ca: 10 min längre iugnen.
Har redan provat det och tyckte det var mycket gott. Nä nu blev jag sugen på baka det. Kanske blir imorgon då jag e ledig!
Jag visste väl att det var ett bröd för dig =)