Vinbär i massor..

Igår plockade vi närmare 5L vinbär och dom var otroligt goda, inte alls sura som dom ibland kan vara utan riktigt söta! Vi gjorde massor med saft som blev gudomligt god, bästa saften jag någonsin smakat utan att överdriva! Prova gärna att göra Rödvinbärssaft om ni har tillgång till dessa röda bär, ni kommer inte att ångra er!

4 l röda vinbär
1,6 l  vatten
1,2 l strösocker
2 st vaniljstång (Jag använde flytande vanilj 2påsar, som jag tillsätte tillsammans med natriumbensoat )
2 krm natriumbensoat
Tillagning:
1. Skölj bären. Lägg dem i en gryta och häll på vattnet. Klyv vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i grytan. Lägg även ner själva vaniljstången. Koka upp och låt sedan koka på svag värme under lock cirka 10 minuter. Kläm bären mot grytans kant så att saften pressas ur.
2. Häll upp bärmassan i en silduk och låt den självrinna cirka 30 minuter.
3. Skölj ur grytan och häll tillbaka saften i den. Tillsätt sockret och låt saften puttra 10minuter under omrörning så att sockret löser sig. Ta grytan från värmen och skumma noga. Ta upp lite saft i ett glas och tillsätt natriumbensoatet och vaniljen (om du använder dig av flytande vanilj) rör om och tillsätt i grytan under omrörning. Låt saften stå en stund innan du häller den på flaskor så bensoatet hinner lösa sig rör även om innan du tappar upp på flaskor.
4. Häll upp saften på varma, väl rengjorda flaskor. Fyll ända upp och sätt på lock eller kork och låt saften kallna. Förvara saften mörkt och svalt eller i kylskåpet.


Vi gjorde även palt igår, med fläsk och några med stekt svamp, lök, salt och peppar. Dom gjorde det på halv åtta hos mig en gång och det verkade ju mycket spännande så man var ju tvungen att pröva. Super gott blev det! Stek bara 300gr hackade champinjoner, 1 Lök, salt och vitpeppar. Låt sedan svalna innan man sätter det i palten. Gör annars precis som vanligt!
Palt med champinjoner, bild lånad från recept.nu

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0