Vinbärsgele
Igår kväll kom jag på idén att göra svartvinbärsgele, förra året när jag gjorde gelé blev den inte alls bra. Den blev lös och kornig, vet inte vad jag gjorde för fel. Den här gången har jag följt receptet till punkt och pricka och den här gången blev gelén helt perfekt =)
Häll rensade vinbär i en kastrull.
Häll på vatten och koka.
Sila genom en saftsil, men har man ingen får man göra som jag
gjorde först genom ett durkslag...
..och sen genom en finare sil.
Häll i en kastrull igen och tillsätt socker.
Koka så att sockret löser sig och den börjar kännas geléig, gör geleprov!
Häll upp i en burk, FÄRDIG!
RECEPT! Om ni vill förlja till punkt och pricka =)
1. Diska ur de burkar som ska användas och låt de torka.
2. Skölj och repa de KNAPPT MOGNA vinbären (som innehåller mer pektin än mogna bär) som får kokas upp långsamt med vatten ( till svartvinbär ta 0,5 dl extra) och får koka på svag värme tills bären saftar sej och blir som mos. TIPS! Låt gärna lite "kvistar" följa med för de innehåller mycket pektin. Man hehöver heller inte skumma, för det silas ju bort senare. Obs! Om du har omogna bär kanske det behövs mer vatten..
3. Moset hälls i en silställning och saften får SJÄLVRINNA (OBS! Pressa inte ut saften) ner i en hink. Saften mäts och kokas upp på nytt.
4. Rör i 1 kg socker/liter avrunnen saft. Låt saften få koka i ca. 5 minuter. Geléprovet: doppa en sked i gele´en och ta upp den , låt den droppa av, de sista dropparna ska falla lite tunga från skeden. Koka ev. längre men dock
aldrig mer än 20 minuter för då blir gelén seg. Skumma saften väl under tiden. Pektinprov se i slutet av receptet.
5. Gele´n hälls i rena, atamonsköljda burkar eller geléglas. Häll ända upp eftersom den sjunker ihop lite när den kallnar. Låt stå tills dagen efter, så kallnar de helt och ett skinn har bildats på ytan.
6. Parffinera för att utesluta luft. Hur mycket paraffin som går åt vet jag ej. Smält syltparaffin i vattenbad (om den blir för het kan den antända). Man kan även återanvända gamla parfinlock, så spara dem. 7. Häll ett tunt lager paraffin i varje burk, viktigt att paraffinet även fäster runt kanterna. Klipp till ca. 5-7 cm cm långa bomullssnörbitar, lika många som antalet burkar. De är till för att användas som draghandtag när du ska avlägsna paraffinet vin användandet av gelén.
8. Forma snörbitarna som en ögla och stoppa ner öglan i parrfinet, håll i ändarna och häll på ytterligare ett lager paraffin som få stelna. Sätt på locket (eller bind över med cellofan). Eller häll ett tjockt lager parfin och stoppa sedan ner snöret innan det stelnar.
9. VARFÖR STELNAR INTE GELÈN? Om vinbär som använts innehållit för lite pektin kan det vara svårt att få gelén att stelna. Ju mer moget bäret är dessto mindre pektin. Man kan ju också haft fel sockermängd eller kokat gele´et för kort tid. Man ska dock inte koka mer än 20 minuter. Man kan kolla på den kokta saften om den innehåller tillräckligt med pektin med att göra pektinprov.
10. PEKTINPROV: Blanda 1 tsk av saften och 1 tsk starksprit, blanda och låt stå i 0,5 minut, då ska den klumpa sej. ELLER: Ställ in ett kaffefat i kylskåpet så det blir kallt och häll sedan lite gelé på fatet, dra sedan efter en stund skeden igenom gelén och kolla om det stelnat.
11. TILLSÄTTA MER PEKTIN: Rent pektin finns att köpa på apoteket eller flytande fruktpektin finns att köpa i livsmedelsbutiker. Läs på förpackningarna hur du blandar. Ex. Värm gelén, rör ut en blandning av 1 tsk rent pektin, 1 tsk citronsyra och 2 tsk socker/liter i lite av geléblandningen och tillsätt. Låt koka 1-2 minuter.
Kommentarer
Trackback