Mjukkaka
På morgonen har jag bakat mjukkaka, MUMS!! Om ni har en öppen spis/kamin kan jag verkligen rekomendera att jäsa degen på/brevid den, jäser som attans då =). Använde mig inte av något speciellt recept utan bara av receptet som finns i vår kok bok. Var första gången jag gjorde mjukkaka själv, annars brukar jag baka med mamma i bagarstuga. Blir ju dubbelt så gott i bagarstuga men det här funkade också! Den här mjukkakan blev dock inte lika söt som jag minns att mammas blir så jag googlade på recept och hittade detta och det stämmer nog mer överrens med den mjukkakan som mamma brukar göra så jag ska pröva det nästa gång!
Mjukkaka
100g jäst
5dl sirap
100g margarin
1liter mjölk
1tsk salt
1 paket rågsikt
Smula jästen i assistenten. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37grader. Häll över jästen och blanda ut den. Tillsätt sirapen och saltet. Tillsätt hälften av mjölet och sätt igång assistenten, tillsätt sedan resten av mjölet successivt tills degen släpper från kanterna, det ska bli kvar lite mjöl i paketet. Låt sedan degen vila i 45min.
Sätt ugnen på 200grader. Dela degen i 16 lika stora delar. Knåda klumparna så dom blir runda och slå sedan ut dom och kavla med en räfflad kavel, lägg sen på bakduk.
När du kavlat ut alla, så pickar du den du kavlade ut först och sätter sen i ugnen på en plåt. De ryms 2 bröd samtidigt i ugnen. Grädda i ca 7-8min.
Kommentarer
Trackback