SUCK!!!!

Oliver den lilla filuren har smittat ner morsan med sin förkylning, inte så konstigt kanske då man umgås hela dagarna. Så imorse när vi vakna 07.30!!! så gick jag upp och tog två alvedon och kolla till min surdeg som jag ställt ovanför kylen. Kollade till surdegen igår för att se om den börjat jäsa något, vilket den inte gjort så jag googlade runt för att se vad som kunde vara fel. Hittade ett tips om att man kunde ställa den ovanför kylen då det ofta är varmt där, men man skulle tänka på att ha en ordentlig stor glasskål så att det inte jäser över. Jag tänkte att jag sätter degen i en större skål imorgon då jag ska "mata" den med mjöl och vatten. När jag kollar till den nu på morgonen så har den ju självklart jäst över och inte bara lite heller. Skåpet är fullt med kletig deg och det har runnit ner i kylen och i springan mellan kyl och täckskivan som är på kylskåpet, SUCK!! Så det var bara att börja skruva bort skivan och torka rent. Har nu satt degen i en större skål och satt skålen i en bunke ifall det nu skulle jäsa över igen. Så vad har vi lärt oss av detta?? Jo, Spara inte det man kan göra idag tills imorgon för då kan det vara försent!!
 
 
 
 
 
Igår när jag googlade runt om surdegar så fick jag reda på att man kan underhålla en surdegsbas hur länge som helst. Man förvarar den i kylen och "matar" den med mjöl och vatten 1g/v. Det fanns ett bageri som hade en surdegsbas från 1800-talet som dom använde sig av!! Ska verkligen bli kul att pröva baka med surdegen och jag hoppas det blir bra.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0