Ett snabbt inlägg

Idag vaknade jag upp kl. 06.00 och kände mig riktigt pigg! Så jag steg upp för dagen, tände en brasa i kaminen och gjorde mig en kopp kaffe. En underbar start på dagen. Tänkte att jag slänger in ett litet inlägg nu när jag har lite tid över. Ska äta lite frukost nu och sedan öva på min gitarr innan jobbet, har gått två gr. på kursen nu och det börjar ta sig =), kanske jag hinner med att träna oxå, sedan blir det jobb till åtta ikväll.

 

 

 

 


Hej hej!!

Det blir inte så mycket bloggande i veckan, eftersom jag har ett späckat schema! Har en massa roligheter i mitt huvud som jag skulle vilja göra, men när ska jag hinna? Skulle vilja börja att tillverka årets julkort, men det får nog bli nästa vecka.

 

 

Så titta in nästa vecka igen så ska jag försöka hinna med lite roligheter att lägga upp på bloggen. Min glögg verkar förövrigt jäsa fint och den börjar lukta alkohol, det ska bli så himla kul att smaka den, när det är färdigt =), 5 veckor kvar!


Det doftar jul!

Måste bara berätta att jag har kommit på varför man ska göra egen glögg! Det doftar jul i hela köket =), underbart! Hoppas det varar hela jäsningsprocessen.

Nu så brygger jag hemma =)

 

Ja, då har man gjort egen glögg oxå =), ska bli spännande och se om det blir nått eller som det smakar skit!

 

 

Gör inte samma misstag som jag och häll i drickan först i skålen och sedan sockret, ÖVERSVÄMMNING kan jag säga. Jag tycker att jag borde ha vetat bättre ;)

 

 

Som tur var så svämma det aldrig över kanten men det var, NÄRA!

 

 

Oj,oj nära ögat!

 

 

 

 

Jag har inte så stora förväntningar på att detta ska bli bra, känner på mig att det kommer börja mögla innan det är färdigt. Vi får väl se!

 

Nu ska jag ut och springa i mörkret, Hej och Hå!

 


Egen glögg!

Ska pröva på att göra egen glögg från grunden, spännande =)

 

Till några flaskor behövs:

5 liter svagdricka

5 skivade råa potatisar

1 paket bakjäst

1 påse nejlikor

1 påse kardemummakärnor

1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)

1 kanelstång

1–2 paket russin (2 pkt–500g)

2,5 kilo socker

 

Blanda allt i en tiolitershink, täck med plastfolie som du gör små hål i – och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex. Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert. Var noggrann med att inte få med bottensatsen. Värm och njut.


Igår höst, idag vinter =)

14 okt. och det är så här mycket snö ute. Det måste vara något slags rekord eller? Snön kommer nog med all säkerhet att försvinna men snacka om paff man blev när man vaknar och får se detta genom fönstret =)

 

 


Lyckade Knäckebröd!

Gårdagens knäckebröd blev lyckade, det var inte så svårt som jag trott det gällde bara att kavla tunt tunt. Dom här bröden ska inte ätas utan jag ska hänga upp dom någonstans. Återkommer då jag hittat den perfekta platsen och upphängningen. Jag pröv smakade ett och det smakade bra, som knäckebröd =)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Degen jäser!

Medans degen till mina knäckebröd jäser kollar jag runt på julbloggar och ser att Allers julmagasin har kommit ut! Kanske måste ta en sväng förbi affären redan idag och inhandla =)

 

Andra jultidningar att hålla utskick efter.

  • Drömhem & trädgårds julspecial 26/10
  • Allt i hemmet julspecial 28/10
  • Amelia Jul 4/11

 


Sjukt gott och nyttigt bröd!

Idag har jag bakat det godaste brödet någonsin =), de här måste ni bara pröva. Spec. du syrran borde pröva detta, du kommer att gilla de.

 

 

 

 

 

 

Leilas galet goda hurtbullar


De här goda och nyttiga bullarna är perfekt som frukostbröd resten av veckan.

Ingredienser
Deg 1:
5 dl kokhett vatten
3 msk brödkryddor
2 msk salt
2 dl Råg kross
2 dl krossade linfrön
2 dl fint rågmjöl
2 dl kokt hel dinkel

Deg 2:
5 dl mjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
3 dl hasselnötter
3 dl fiberberikade havregryn
1 dl russin
1 dl torkade aprikoser
1 dl torkade katrinplommon
4 dl rågsikt
4 dl dinkelsikt
4 dl vetemjöl special

Solrosfrön att strö över bullarna

Gör så här:

Deg 1:

1. Blanda alla ingredienser i en bunke, täck med plastfilm och låt stå i rumstemperatur i minst 30 minuter.

1. Värm mjölken till fingerljummet, max 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken.
3. Rör ner deg 1 i bunken.
4. Blanda ner sirap, hasselnötter, havregryn, russin, hackade aprikoser och hackade katrinplommon.
5. Tillsätt lite mjöl i taget. Degen ska vara väldigt, väldigt kladdig.
6. Klicka ut bullarna på en plåt med bakplåtspapper och strö över solrosfrön och lite vetemjöl.
7. Sätt ugnen på 200 grader.
8. Låt bullarna jäsa under en bakduk i cirka 1 1/2 timme.

9. Grädda bröden i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

 

Som vanligt så gör jag om recepten lite, jag bytte ut kokt hel dinkel mot havrekross. Jag kokade havrekross och Rågkross i 5dl vateen i Ca:10min sedan blanda jag ner resten av ingredienserna till deg 1. Jag blandade även i lite mer kokande vatten för jag tyckte det blev lite torrt ca: 1-2dl vatten, sedan lät jag det svälla i 30 min. I deg 2 bytte jag ut 3dl nötterna mot 1 dl solrosfrön och 1dl pumpafrön. Sen bakade jag ut degen i en långpanna och skippade att strö solrosfrön ovanpå och brödet fick vara ca: 10 min längre iugnen.


Höstpynt

Nu har jag höstpyntat på bron, mycket hemtrevligare blev det.

 

 

 


Bastu och snittbrickor!

Igår gjorde vi en massa bastu och snittbrickor på jobbet, väldigt vackra blev dom el hur?

 

 

 

 

Idag är det lördag och en skön sovmorgon har man haft=), Niklas for ut i skogen för att hugga ved, så jag har lite ensamtid idag. Jag tror det blir till att tvätta lite, dammtorka, skura och ta en sväng till påle för att hälsa på oxå, blir kanske en sväng på byn innan de. Annars har jag inga spec. planer.

 

Niklas sockar är färdig stickade nu och av det överblivna garnet stickar jag ett par vantar till mig =)

 

Ha en trevlig helg!


Vill ha!

 

 

Den här boken vill jag införskaffa innan julbaket sätter igång, 89:- på bokus =)


Julstrumpan

 

Igår började vi med att fixa till i gästrummet, jag har målat fönstret 2 varv men måste tyvärr måla ett 3:dje oxå. Jag ska måla elementet ett andra varv och sedan ska väggar, lister och tak målas vitt. Nytt golv och en fond vägg ska oxå läggas. Rummet är väldigt litet så en säng och ett litet skrivbord får plats + en garderob. Gästrummet kommer oxå att bli ett pysselrum där jag ska ha alla mina tyger, symaskinen, scrapbookingsaker, penslar och färger.

 

När allt kommit iordning ska jag sy julstrumpor ska jag ska hänga upp någonstans här hemma och vem vet på julaftonsmorgon kanske tomten har varit och lagt ett paket däri, man kan ju bara hoppas, eller hur =)

 

 

 

Dags att göra lite nytta innan jobbet kanske? blir nog till att måla lite.

 


Julfint till min bro

När snön kommer och det blir riktigt kallt ute ska jag pynta på trappen/bron, det är så himla mysigt med en välkomnande bro. Jag ska ha granris, islyktor, dörrkrans, en liten gran och andra juliga pynt =)

 

 

Så gör du Ernsts islyktor: Du behöver: 1 vanlig plasthink av valfri storlek. 1. Fyll hinken med vatten. 2. Ställ ut den i kylan över natten. Det krävs förstås minusgrader för att det ska fungera… 3. Nästa dag har vattnet frusit, men inte rakt igenom. Knacka hål på den översta skorpan och häll ut vattnet som inte frusit. 4. Vänd hinken upp och ner och stjälp ur den resterande isen. 5. Spola med lite varmt vatten om den inte lossnar. 6. Ställ islyktan på marken. Placera ljus i hålet och tänd.

 

 


Lantlig jul

I år ska jag inte julpynta som jag brukar, med tusen tomtar och olika prynader. I år ska jag inspireras av dessa bilder och leka mer med tyger, egengjorda kransar och annat hemmagjort pyssel.

 

 

 

 

 

 

 

 


Har fått blommor =)

I fredags fick jag vackra blommor av Niklas, gissa om jag blev glad =)

 

 

 


RSS 2.0