Min limpa

 

 

13 dl rågsikt 
3 tsk bikarbonat
1 tsk salt
7 dl filmjölk
1,5 dl mörk sirap
1 st ägg
0,75 dl lingonsylt


Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en 1,5 liters form eller 2 st enliters.
Blanda de torra ingredienserna.
Rör ihop filmjölk, sirap, sylt och ägg och rör ner i mjölblandningen.
Rör ihop allt ordentligt och lägg över i formen/formarna. Släta till ytan ända ut i hörnen.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 55 minuter.

 

Jag gjorde en liten specialare av detta recept. Jag tog hälften vetemjöl, sen använde jag jäst istället för bikarbonat och lite mer lingonsylt. Man kan säga att jag gjorde inte alls som det stod, men bra blev det iallafall. Hade inte alla grejor hemma så det blev till att vara lite påhittig. Det blev gott iallafall och använder man bikarbonat så behöver degen inte jäsa, vilket är bra om man har lite tid.

 


Lingonbröd!

Idag bakar jag lingonlimpa, första gången jag prövar baka detta så jag hoppas de blir gott =)

 

 

 

 

Brödet jäser just nu så nu får se det färdiga resultatet senare.

 

Idag är det 85dagar kvar till jul, jippi =). Jag var in på "julflickans" blogg och såg att hon skulle hålla i en julswap, jag funderar på att delta. Klicka på länken så kan ni läsa, hur det går till. Anmälan ska vara inne senast den sista okt. så jag får fundera ett tag till.

 

 


Projekt: Toan, Avslutad

Nu är Toan färdig =), jag har målat, lister, tak, väggar, element och bonat golvet. Så nu blänker det som aldrig förr.

 

Såhär kommer toan att se ut ett bra tag framöver, ett senare projekt blir att slå ut väggen till rummet brevid och göra en jätte stor toa, med kakel och klinkers men det kostar ju en hel del så det blir till att spara först.

 

 

Nu är första sockan färdig, så nu måste jag bara sticka en till likadan. Av nån konstig anledning går den andra sockan mycket fortare. Sen ska jag sticka sockar till mig själv, med ett möster på. Det ska bli spännande,då jag inte gjort nått liknande förr.

 

 


Den gångna veckan

Kanske det var dags för en liten uppdatering om vad som hänt den senaste veckan. Förra helgen var det tjejkväll hos syrran i luleå med god mat och utgång. Har även tagit tag i träningen veckan som var och det känns himla skönt att vara igång igen. Annars har det inte hänt så mycket på bakfronten iallafall, men nu börjar det vara dags igen då frysen snart är tom på bröd. Har börjat sticka lite sockar oxå, niklas är först ut att få ett par nya, varma, fina sockar.

 

I lördags åt vi supergod middag, älgkött, murkelsås och strips. MUMS! Annars har vi börjat renovera igen. Vi ska måla om toan, göra klart ljusrampen i köket, göra om min "Walk in closet" till ett gästrum istället. Har kommit på att det är lite onödigt att ha ett helt rum för mina kläder utan det är bättre med ett gästrum då vi har sovfrämmande ganska ofta. Sen ska vi ta tag i tvättstugan oxå, där vi ska måla om.

 

Nu ska jag göra en blodpaltsdeg, så att det går fort att rulla ihop lite palt då jag slutar jobbet.

 

Syrrans efterrätt, Vaniljpanacotta

 

Våran supergoda middag, ser lite tråkigt ut, men gott var de!

 

Våran Toa som jag målas om, niklas har hjälpt mej med att sätta upp väv i duschhörnan. Annars ska jag renovera helt själv. Ni får se resultatet senare.


Väl spenderade pengar

Idag när jag kom hem från jobbet låg det ett paket i lådan =), Min Kitchen Aid bok har redan kommit och den var JÄTTE fin. Jätte fina recept, bilder, info. om hur man använder sin Aid och lite historia om denna underbara maskin. Sedan jag köpte denna kökshjälp har jag inte använt den en eller två gr. utan jag tror om jag ska vara ärlig säker 30-40gr. Jag använder den minst 1g/ per dag. Den är så enkel att använda och den underlättar verkligen och sparar tid gör den oxå. Om jag kunde skulle jag ge alla som vistas mycket i köket varsin Kitchen Aid, för man kan inte leva utan den (iallafall inte nu när man har en). Nu låter detta som om jag fått betalt för att göra reklam, men så är inte fallet =).

 

 

Nästa gång jag bakar blir det att pröva nått från min nya kokbok =)

 

Mina Cupcakes som jag bakade efter jobbet idag.

Citron och blåbärscupcakes

 

Choklad och rom cupcakes.

 

Nu ska jag invänta idol och njuta av helgen!

 


Go Natt!

Kvällsfika med kaffe, nybakta chokladmuffins och politik. Imorgon ska dessa muffins bli läckra cupcakes med fyllning och frosting. Har ni tur så uppdaterar jag imorgon så ni får se mina skapelser, om dom blev fina villsäga ;-)

 


Vad ska jag hitta på nu då?

 

 

 

 

Jo, Sugarpaste!

 

Sugarpaste använder man mycket i USA när man gör tårtor och cupcakes, så jag hade tänkt försöka mig på någonting mer avancerat, en amerika inspirarad tårta kanske?

 

Detta behöver du till sugarpaste:


1msk gelatinpulver
4msk kallt vatten
1msk matolja
1½ dl vit baksirap
ca 15 dl florsocker

 

Lägg gelatinpulvret och vattnet i vattenbad över en kastrull med sjudande vatten.
När gelatinet har löst sig helt i vattnet, lägg i oljan och sirapen.
Häll upp florsockret i en stor skål och häll i vätskeblandningen och blanda i en matberedare, ju längre du arbetar den ju vitare blir den. Man kan även färga den iolika färger i efterhand om man vill. Degen ska vara lite kladdig, men det kan behövas tillsättas lite mer florsocker. Förvara den i en tätslutande påse/burk annars torkar den. Låt den även vila någon dag innan du använder den så blir den lite hårdare och lättare att jobba med.

 

 

Önskar att jag kunde göra nått av de här fina, men det behövs nog lite mera träning för de =(


Nu kan vi elda =)

Nu är våran kamin uppsatt och besiktigad, så igår blev det att provelda. Den funkade utmärkt och det var så mysigt så. Nu blir det till att vänta med nästa brasa tills det blir kallt ute, då vi ska elda för att få varmt inne. Vi gjorde upp en ganska ordentlig brasa igår och jag kan säga att det blev varmt, det var ju redan ganska varmt igår.

 

 

Tänk er att få vakna i vinter till en brasa som Niklas startat på morgonen innan han far till jobbet =) Mys!

 

Jag bakade Majsbröd igår som blev sjukt gott och otroligt enkelt var det oxå. Det påminde väldigt mycket om att göra en sockerkaka.

 

 

 

Igår kväll åt vi brödet precis som det var, men man kan nog bre lite smör på om man vill. Annars är det nog jätte gott till lite starkare rätter, chili con carne och soppa.

 

Majsbröd 175gr, 30-45min

3dl Majsmjöl

4dl mjöl

1dl socker

1msk bakpulver

1krm salt

2 ägg

4dl mjölk

1/2 dl olja

1dl majs

 

Låt brödet kallna innan du skär upp det!


3-rätters middag

Igår bjöd jag på 3-rätters som blev väldigt uppskattad.

 

Förberedelser inför middagen, mycket som ska plockas fram inför dukningen.

 

Dukningen gick i svart,rött och vitt.

 

Välkomstdrinken blev en mango bellini. Det är mango, socker och lite vatten som man mixar till en slät massa. Stoppa in i frysen en stund och skeda sedan upp i glas och häll på Asti eller annan sort av mousserande vin eller champange, Slurp!

 

Till förrätt blev det kantarellsoppa och smördegspinnar med ett glas vitt vin.

 

Till varmrätt: Tomat och annanassalsa, hemmagjord beanise, ugnsstekt potatis och marinerade revbensspjäll. Till detta serverade jag Corona (öl) med en limeklyfta i flaskan, de blir jätte gott, pröva om ni inte gjort de. Revbensspjällen är först kokade i nästan 2h och sedan fick dom ligga i marinad i 6h innan dom åkte in i ugnen i ca: 20 min. Riktigt möra och goda blev dom!

 

Dessert: Cocosmaräng, blåbärsgrädde och avokadosorbé. Avokadosorbé låter konstigt, men det är otroligt gott. Det smakar nästan lite melon.

 

Avokadosorbé

4 st stora mogna avokado
2 st citroner, saften
5 dl strösocker
1 l vatten
0.5 dl vitt vin 
1 nypa salt
2 st äggvitor


1. Mixa avokadon helt slät i hushållsmixer med citronsaft och en skvätt vatten.

2. Blanda avokadokrämen med strösocker, citronsaft och vatten i en stor bunke.

3. Tillsätt vitt vin, salt och äggvitor. Rör om ordenligt.

4. Frys till sorbet i glassmaskin.

 

 

Idag hade jag tänkt göra bröd av min surdeg, men den fick hamna i slasken istället eftersom den odlat grönt mögel och luktade riktigt illa, synd. Men jag får göra ett nytt försök en annan dag.


Inget vettigt!

Idag har jag gjort cupcakes på jobbet, har tagit bilder och allt som jag tänkte lägga upp, men jag kan inte hitta kabeln till mobilen där bilderna finns. jaja, får leta vidare. Ska ta och göra ett städryck efter idol och imorgon blir det att laga mat HELA dagen ska nämligen bjuda på middag imorgon.

Vi hörs efter helgen, Hej!

 


Årets glögg.

Nu har årets blossa glögg kommit =),jag tror att än så länge så kan man bara förhandsboka. Glöggen har smak och färg av saffran. Den innehåller även fyllig cognac, torrt vitt vin , sött stark vin och blossas klassiska kryddor. Man kan servera den rykande varm eller iskall. Jag är själv inte så mycket för starkvins glögg utan jag gillar mest den alkoholfria standard smaken, men saffrans glögg lät ändå spännande.

 

Till glöggen måste man ju självklart ha lite pepparkakor. Då kan man beställa pepparkakor från Göteborgs pepparkaksbageriet. Göteborgs Pepparkaksbageri har sedan 1924 citruspeppar-kakor som sin specialitet. De är bakade efter ett gammalt och mycket hemligt recept. Dom bakar och packar pepparkakorna i bageriet på St Sigfridsgatan i Göteborg. Det personliga och nära hantverket möjliggör de fina pepparkakorna.

 

Priser:

Cylinder: 50 st. 85 kr
Mindre burk 100 st. 150 kr
Mellanburk: 200 st. 240 kr
Stor burk: 300 st. 330 kr

 

Göteborgs Pepparkaksbageri har vid flertalet tillfällen fått fina utmärkelser. Gastronomiska Akademien har tilldelat oss diplom för "mångårig tillverkning av oöverträffade pepparkakor". Vi har också fått en hedersbetydelse från M Sandahl foundation. Tidskriften Gourmet har två gånger diplomerat oss för god matkultur. I Gourmets motivering lyder det: "Sveriges bästa pepparkaksbageri".

 

Det är dyra kakor, men det verkar ju som om de är goda så kanske det är värt det, plus att man får en fin burk på köpet. En liten burk kanske man man köpa?, eller så bakar man egna pepparkakor för det är roligt det med och mycket billigare. Nu ska jag sluta tjata om julen och jag lovar att nästa inlägg kommer att handla om nått annat ;-)


Något förbjudet.

Igår gjorde jag något förbjudet, något som man egentligen inte ska göra på flera flera veckor. Vad tror ni det är jag pratar om?

 

Jag lyssnade nämligen på julmusik, jag vill att det ska börja snöa och bli kallt NU. Tycker det är himla tråkigt att det blivit varmt i veckan igen. Jag vill ha höst och kallt som snart går över i vinter. Jag vill julbaka, pynta och köpa julklappar. Jag vill sitta framför våran kamin, som förhoppningsvis är färdig installerad. Jag vill hugga en julgran och göra en julkrans till dörren. Jag vill göra egen glögg och pröva på att göra egna polkagrisar igen. Jag vill scrappa julkort och sticka vantar. jag vill, jag vill. Som tur är så går tiden så himla fort så snart är jag där =)

 

 

 

Igår gjorde jag en surdeg som står på hyllan och jäser, så till helgen blir det att baka bröd igen =-)


Ett brev till belgien.

Idag har jag skickat ett brev till Belgien. Nu är det bara att vänta ungefär tre veckor sedan kommer det att dumpa ner en kokbok i min brevlåda och inte vilken kokbok som helst utan: Kitchen Aid the mixer Cookbook. Den här boken får man när man skickar in sin garantisedel och den ska tydligen vara suverän. Så nu kommer jag att gå och vänta i tre veckors tid efter att få tag i denna bok.

 

 

Idag får det bli en bakfri dag, man orkar ju inte baka varje dag å sen måste man ju hinna äta upp lite grann oxå. Nu ska jag skriva veckans matsedel så man vet vad man ska äta, det är jätte bra att göra så eftersom då behöver man inte klura ut varje dag vad man ska äta utan man handlar hem för en vecka och lagar det som står på lappen, vare sig man är sugen på det heller ej det är bara att laga, le och va glad =).

 

Imorgon så börjar IDOL så det får ni inte missa!


Min KitchenAid!

Nu står den äntligen i mitt kök, min alldeles egna röda KitchenAid. Den finns på kampanj på Cervera på storheden så jag var bara tvungen att köpa den då. Har velat ha en KitchenAid så himla länge, så nu var det dags. Det blev att pröva den igår, då jag och Niklas bakade havrebröd/havrekex. Den funkade utmärkt =)

 

Nu blir det till att önska sig lite tillbehör i julklapp, vilket det finns hur mcket somhelst av. Någon annan maskin i KitchenAid serien skulle inte heller vara så dumt. tex: våffeljärn, brödrost eller en mixer. Nackdelen är ju bara att det är så DYRT.

 

 


Trött!

Idag är det inge Antikdeckarna, hur ska jag klara detta? Såg att det var utfrågning av moderaterna istället. Får se det så man vet vad man ska rösta på eller inte. Har suttit och photoshopat lite bilder efter jobbet, tänkte jag lägger ut en bild. Gitarren som hänger på väggen ska snart plockas ner och jag ska på gitarrkurs, hoppas bara dom får ihop nog med deltagare så att de blir av.

 

Nä, nu stänger jag av datorn för jag är så himla trött. Go Natt

 

 

 


Morotsbröd!

Igår tog brödet som jag bakade förra veckan slut så igår kväll blev det till att baka nytt. Jag bakade bröd och Niklas byggde en ljusramp i köket. Det blev lite trångt, men jag höll mest till på köksbordet och degblandaren fick stå på golvet. Brödet blev jätte gott, mjukt och saftigt. Rekomenderar detta bröd MASSOR!

Degen är redo för jäsning!

 

Efter 30min har den jäst RIKTIGT mycket.

 

Jag bakade ut till små frallor, men man kan göra små frallor, stora limpor eller kanske trycka ut degen i en långspanna och sedan skära i rutor.

 

Efter 30 min jäsning.

 

Här vilar något riktigt gott och fint =)

 

 

MOROTSBRÖD-Recept

 

Ugn:220gr, 20-25min.

Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
5 dl mjölk
½ dl sirap
1 dl rapsolja
3 stor morötter (200 gram rivna)
1 tsk salt
1 dl ekologiska aprikoser (75 gram finhackade)
1 dl krossade linfrön
1 dl skalade sesamfrön
15-17 dl manitoba cream (mjölsort som gör att degen jäser bättre, finns på konsum)

Jäs 2 gånger 30min

 

Blanda ihop som med en vanlig bröddeg. Vill ni ha en mer utförlig beskrivning kolla på www.kryddburken.se


Några riktiga guldkorn!

Igår fick vi hem nå LP-skivor från mamma och pappa, det fanns jätte många bra som Elton John, Jerry Williams, Boppers, Bryan adams, Johnny cash mfl. Några riktiga guldkorn =)

Nu ska jag strax fara till jobbet, men har ändå hunnit med lite vardagsysslor på morgonen. Jag har tagit in det sista rosorna från utekrukorna och satt i en liten vas, jag tror tyvärr inte att det blir någe mer rosor för nu är hösten här =). Jag placerade även ut en matta i hallen som jag fick från mamma och pappa som dom köpt i utlandet. Blev riktigt fint.

 

 


RSS 2.0